Alles Wat Je Kunt Koken In Een Stoomoven

Een van mijn favoriete keukenapparatuur is de combi-stoomoven. U kunt verbluffende resultaten behalen door ze in verschillende kookmodi te gebruiken.

Er zijn vier standen: stoom, stoomconvectie, stoom sous vide, braden en rijzen.

Als nieuwe moeder vind ik deze stoomoven ook handig om babyflessen te ontsmetten, babyvoeding te maken en granen te stomen voor een gemakkelijke en efficiënte maaltijdbereiding.

Stoomovens kunnen bijna alles voor uw dagelijkse kook- of maaltijdbereidingsbehoeften.

In dit artikel leer je alle verschillende soorten voedsel die je in een stoomoven kunt bereiden en hoe stoomovens werken, samen met een paar van onze favoriete recepten om je op weg te helpen.

Hoe Werkt Een Stoomoven?

Stoomovens maken gebruik van de warmte van ovens om water in stoom om te zetten. Om uw eten mals en sappig te bereiden, wordt de stoom in de ovenruimte geïnjecteerd.

Er zijn veel mogelijkheden voor de watertoevoer naar stoomovens. Sommige modellen hebben een waterreservoir, terwijl andere zijn uitgerust met een leidingsysteem. Anderen kunnen eenvoudige standaardontwerpen zijn.

Voors En Tegens Van De Stoomoven

Voordelen:

  • Stoomovens kunnen betrouwbaar en efficiënt zijn en bieden consistente kookresultaten.
  • Er zijn veel kookmogelijkheden in deze oven, waaronder stoom, een combinatie van stoom en convectie, rechte convectie (droge warmte), inclusief andere speciale standen.
  • Met stoom behoudt u niet alleen de voedingswaarde, maar ook de smaak, textuur en kleur van uw voedsel.
  • Er zijn veel culinaire mogelijkheden. Deze oven kan voor veel meer worden gebruikt dan alleen een gewone oven.

nadelen

  • Stoomovens zijn duurder in aanschaf dan een gewone heteluchtoven.
  • Het gebruik van een stoomoven heeft een leercurve.
  • De grootte kan beperkend zijn in termen van wat u kookt (dwz 11 kg kalkoenen of extra grote braadstukken).
  • Stoomovens zonder afvoer kunnen meer werk vergen om schoon te maken na het koken met stoom. Sommige stoomovens hebben afvoeren die dit gemakkelijker maken.
  • Wat Kun Je Koken In Een Stoomoven?

    Yale Appliance Hannover: Wolf Steam Oven

    Een stoomoven kan worden gebruikt om bijna alles te koken, behalve voor gefrituurd voedsel. De enige andere beperking is de grootte!

    Er zijn enkele beperkingen aan de maat die u kunt kopen, afhankelijk van het merk/model.

    Hoewel stoomovens niet in staat zijn om hele kalkoenen van 11 kg te braden, doe je het meestal toch niet elke dag.

    Granen

    Je kunt het koken in de stoomstand met een verhouding van 1:1 (vloeistof: granen) in een platte, gelijkmatige pan.

    Je hoeft niet zo oplettend te zijn als op het fornuis als je pan kookt.

    Het zal niet overkoken, uw vloeistof niet uitdrogen of schroeien. De meeste granen zijn in ongeveer 20 minuten gaar. Hartigere granen zoals bruine rijst of farro zullen wat langer nodig hebben.

    Onthoud dat alles wat je kunt koken, je kunt stomen.

    Eiwitten

    Garnalen en Israëlische couscoussalade maken in een stoomoven

    In een stoomoven kun je verschillende eiwitten bereiden. Rechte stoom is de beste manier om zeevruchten zoals zalm, kreeften en krabben te koken.

    Het is ook uitstekend geschikt voor gevogelte zoals kip en kalkoen en eieren in de schaal, gepocheerd of als frittata. Convectiestoom is ook geweldig voor vis, gevogelte, vlees en eieren.

    Klik op de onderstaande link om te leren hoe je kreeft kookt in een stoomoven van ons virtuele webinar met Chef Saba.

    Hoe kreeft te koken in een stoomoven

    Groenten

    Broccoli En Bloemkool Gemaakt In De Stoomoven

    Een stoomoven kan worden gebruikt om bijna elke groente te koken, met elke keer bijna perfecte resultaten.

    Mijn favorieten zijn asperges, bieten, broccolini, courgette, zoete aardappel, paprika, wortel en spinazie.

    De kooktijd is vergelijkbaar met hoe u het op de kookplaat zou bereiden, afhankelijk van de dichtheid en dikte van de groenten.

    Om de groenten af te koelen is het niet nodig om een ijsbad te gebruiken.

    Ze behouden hun textuur, smaak en knapperigheid.

    Als je bijvoorbeeld dunne asperges hebt, duurt het ongeveer 3 minuten in de stoomoven. Dikkere asperges hebben ongeveer 5-6 minuten nodig.

    Bieten hebben een tijdje nodig om mals te worden; hiervoor raad ik ten minste 40 minuten aan – dezelfde hoeveelheid tijd die nodig is om bieten in de oven te roosteren.

    Peulvruchten/bonen/linzen

    Je kunt je peulvruchten stomen als je ze van tevoren hebt geweekt. Ik raad een verhouding van 2:1 (vloeistof:peulvruchten) aan.

    Op de verpakking staat hoe lang je het moet koken. De vloeistof zal niet worden verschroeid of overgekookt zoals de granen.

    Brood

    Ambachtelijk brood gemaakt in een stoomoven

    U kunt beginnen met het rijzen van het deeg in rechte stoommodus op een zeer lage temperatuur om de gist te activeren, en vervolgens heerlijk brood bakken met convectiestoom.

    Deze omgeving is ideaal voor Europese broden zoals Baguettes, Ciabatta’s en Zuurdesems.

    Ik heb ook heerlijke pitabroodjes gemaakt met de convectiestoomstand.

    U kunt de bovenkanten bruinen en tegelijkertijd een pizzasteen of een omgekeerd blad gebruiken om de bodems knapperig te maken en de binnenkant te stomen voor een zachte en taaie textuur.

    Vla

    Je hebt geen bain-marie, waterbad of stomer nodig om je favoriete crèmes brulee, pot-de-crème, custards en puddingen te maken. Gebruik in plaats daarvan rechte stoom.

    Je houdt de temperatuur beter in de hand en hoeft niet bang te zijn dat je water morst of knoeit in het logge waterbad.

    Ik raad aan om je etenswaren volledig te bedekken of in te pakken voordat je ze in de oven plaatst om te voorkomen dat stoom of condensatie de uiteindelijke textuur van het gerecht aantast.

    Sous-vide

    Sous Vide Steak Met Boter En Kruiden

    Bijna elk eiwit of elke groente doet het geweldig in de sous-vide-modus.

    Je zult dol zijn op het maken van steaks, kalkoenborsten, kipfilet, gevogelte met been (om te grillen of bakken), eendenvette aardappelen en geglaceerde wortelen.

    Kleine Braadstukken

    In de convectie-stoommodus en met een temperatuursonde blijven je braadstukken mals en sappig, vormen ze een mooie korst en worden ze nooit te gaar.

    Koekjes, cakes en andere gebakken goederen

    De meeste gebakken producten moeten in de stand met rechte convectie worden gekookt.

    Convectiestoom, convectievochtig en broodpudding zijn geweldige opties als het dessert in een oven uitdroogt.

    U kunt het natuurlijke stoomniveau behouden door deze standen te gebruiken.

    Pasta/Dumplings/Tortilla’s

    Alles met een zacht deeg of schaal zal het prachtig doen met deze zachte kookmethode.

    Deze omvatten ravioli, gnocchi en korte of kleine noedels (dwz orzo, maconi, Israëlische couscous), dumplings of wontons, gestoomde Chinese broodjes of tortilla’s.

    Ovenschotels/Lasagna’s/Geen Kook Mac en Kaas

    Stoomoven Mac en kaas Niet koken

    Dichte stoofschotels en gelaagde lasagna’s hebben een tijdje nodig om volledig te koken in een gewone oven, wat betekent dat de randen en bovenkanten kunnen uitdrogen of verbranden voordat het gerecht klaar is met koken.

    Dit kan worden voorkomen door gebruik te maken van een convectiestoommethode.

    Voor hogere temperaturen zal de oven de convectiemodus gebruiken. Het vocht van de stoom kan helpen om je noedels mals te maken of om vocht vast te houden in je stoofschotels terwijl ze koken.

    Koken met stoom met convectie is ook een goede optie.

    Ik kook de noedels niet van tevoren. De noedels worden vervolgens in een ovenschaal geplaatst met alle andere ingrediënten. Daarna worden ze ingesteld om 25 minuten te koken met een snelle roering halverwege.

    De macaroni kookt in en absorbeert alle vloeistof om een rijke en diepe smaak te geven.

    De saus wordt dikker als de vloeistof vermindert en de stoom mals maakt. Zo creëer je de perfecte eenpansmaaltijd. (Yum, zegt de redacteur).

    Babyvoedsel

    De stoommodus kan worden gebruikt om veel dingen voor uw kind te maken, waaronder zalm, zoete aardappelen, orzo en courgette, maar ook kip en wortelen.

    U zorgt ervoor dat uw baby de meeste voedingswaarde uit het voedsel haalt zonder olie of vetten voor hun gevoelige maag te gebruiken.

    De stoomoven kan worden gebruikt om babyflessen en keukengerei te steriliseren.

    Ontsmet, maak vuile borden/pannen en handdoeken schoon

    Het is mogelijk om je babyflessen of bidons schoon te maken. Als je van jam en gelei houdt, zal dit het werk gemakkelijker maken.

    Het is niet nodig om een ontsmettingsmiddel te gebruiken – was het artikel gewoon en bak het dan.

    Om voedselresten of voedselresten van vuile potten, ovenschalen of pannen te helpen verwijderen, stoomt u de schaal een paar minuten.

    Je kunt je gasten het gevoel geven dat ze helden zijn als ze je rommelig eten brengen, zoals spareribs en wings.

    Voorgekookt Voedsel

    Broccoli, aardappelen en steaks gemaakt in een stoomoven

    Gedeeltelijk koken veel voedsel kan op de kookplaat, grill of grill worden gedaan.

    Eenvoudige dingen, zoals wortelen en aardappelen, kunnen van tevoren worden gestoomd. Daarna kun je ze in de pan afwerken voor een beetje karamelisatie en kleur.

    Om de kooktijd te verkorten, kunnen ribben worden gestoomd en vervolgens gedroogd worden ingewreven voordat ze in een roker of grill worden geplaatst.

    Opwarmen

    Met een stoom-, convectie-stoomstand of de opwarmstand breng je je restjes weer tot leven! U zult versteld staan hoe vers en lekker overgebleven Chinees eten, gebraden kip of pasta smaakt in de rechte stoommodus.

    Het enige dat ik niet aanraad, is stoom gebruiken om je pizza op te warmen. De resultaten zullen vochtig zijn.

    Hiervoor raad ik de convectiestoommodus aan.

    Zijn Stoomovens Goed Om Te Bakken?

    Ja. U kunt alles in uw stoomoven bakken in rechte convectiemodus (alleen met droge hitte) of convectiestoom.

    Stoomoven Kooktijden Voor Gewone Voedingsmiddelen

    Stoomoven Kooktijden Voor Gewone Voedingsmiddelen

    De stoomoven verandert je kooktijden niet, maar maakt je tijd in de keuken wel efficiënter.

    Je hoeft niet over het fornuis te gaan staan en te kijken hoe je eten kookt. Plaats het in plaats daarvan gewoon in de oven en laat het bakken. Zelfs als je het er een tijdje in stopt, is stoom extreem flexibel en kan het geen kwaad.

    Hier zijn enkele voorbeelden van hoe lang gewone voedingsmiddelen moeten worden gekookt:

    • Rijst: 20 minuten
    • Quinoa: 15 minuten
    • Asperges: Afhankelijk van de dikte: 4-6 minuten
    • Broccoli: 6 minuten
    • Zalmfilet: Afhankelijk van dikte en grootte: 8-12 minuten
    • Garnalen: 5 minuten
    • Kipfilet: 20-25 minuten, afhankelijk van dikte
    • Linzen: 40 minuten
    • Bieten: 40 minuten

    Stoomoven Recepten

    Hier zijn enkele van onze meest eenvoudige, eenvoudige stoomkookrecepten om thuis uit te proberen om u op weg te helpen:

    De Belangrijkste Afhaalrestaurants

    De stoomoven is een geweldige optie voor uw keuken. U kunt alles in uw stoomoven bereiden, van eiwitten, granen en groenten tot het opwarmen van voedsel of het ontsmetten van flessen.

    Vergeet niet dat je moet leren hoe je een stoomoven moet gebruiken om het de moeite waard te maken.

    Meest Gestelde Vragen

    1. Kan Een Stoomoven Een Gewone Oven Vervangen?

    De Miele XXL/Thermador komt het dichtst in de buurt van een gewone oven, omdat ze de grootste kookcapaciteit en een grill hebben.

    Anders zou ik dit beschouwen als een speciale oven die je zou krijgen naast een muuroven of fornuis.

    2. Is Het Mogelijk Om Popcorn Te Maken In Een Stoomoven?

    In de stoomoven kun je geen popcorn maken.

    3. Kun Je Vlees Koken In Een Stoomoven?

    Ja, ik raad aan om de Sou Vide-methode in stoom te gebruiken voor steaks, lamsvlees en ander wild vlees. Ik raad niet aan om dit vlees op rechte stoom te koken.

    Eiwitten zoals zeevruchten, kip, kalkoen en eieren zullen het echter goed doen in stoom.

    4. Is Stomen Gezonder Dan Bakken?

    Deze twee kookmethodes leveren totaal verschillende producten op.

    Het stomen van een kipfilet vereist geen extra vetten of oliën en is voedzamer dan een gebakken kipfilet. Maar er zal ook een groot verschil zijn in smaak of gebrek aan diepte van smaak.

    Het hangt allemaal af van uw gewenste resultaat.

    5. Wat Zijn De Beste Merken Stoomovens?

    Op dit moment zijn Wolf, Miele, Gaggenau en Thermador de beste merken voor stoomovens op de markt.