Wat Is Het Verschil Tussen Potgrond En Bovengrond?

De ideale grond is een van de belangrijkste voor het verbouwen van gezonde gewassen, maar hoe weet je welke de beste is? Potgrond en teelaarde zijn slechts twee van de meest typische grondsoorten die er zijn, maar welke wil je?

Laten we een diepe duik nemen in de kloof tussen potgrond en bovengrond.

Ingrediënten

Bovengrond is ook, niet verwonderlijk, de bovenste laag vuil. Het is vuil, en als het nat is, is het dik en dicht. Deze grond kan een coating vormen van enkele centimeters tot een voet dik. De bovengrond komt voor het grootste deel van nature voor. Het bevat meestal klei, zand en zelfs mest.

Omdat het natuurlijk is, bevat het bovendien dingen als onkruidzaden, bacteriën en schimmels. Het is niet echt geweldig om op zichzelf te planten, maar het is wel een goede bodemverbeteraar.

Potgrond daarentegen is een mengsel van meerdere items en is klaar om te planten. Geloof het of niet, maar in potgrond zit eigenlijk geen vuil. Het is meestal een mengsel van perliet, veenmos en kokos. Deze melange is ideaal voor het kweken van planten om wortels te vestigen.

Het belangrijkste om te weten over potgrond is dat je er niets aan hoeft toe te voegen als het tijd is om te planten. De meeste melanges bevatten een meststof van enkele maanden. Het is ook mooi gemengd met afvoer en zorgt voor voldoende beluchting.

Wanneer Potgrond Gebruiken?

Potgrond is speciaal ontwikkeld voor het kweken van planten in containers of potten, vandaar de naam. Een van de verklaringen hiervoor is dat het geformuleerd is om vocht vast te houden, waardoor het ideaal is voor het kweken van planten in containers.

Een ander groot voordeel van potgrond is dat het gesteriliseerd is, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat marihuanazaden op je containers groeien. Het is ook geformuleerd om licht te zijn en wordt niet gestroomlijnd, waardoor het voor wortels eenvoudig is om het te duwen.

Aan de andere kant is potgrond niet geschikt voor buiten in een tuin of bloemperk. Omdat het zo mild is, draineert het goed en kan het in een open gebied te snel uitdrogen.

Gebruik potgrond als je dingen in potten of hanging baskets kweekt. Over het algemeen is elke kleine container die de ontwikkeling van de plant tot een klein gebied beperkt, ideaal voor potgrond.

Wanneer Bovengrond Gebruiken?

Als je buiten in de achtertuin plant, gebruik dan bovengrond. Zoals eerder vermeld, is het een geweldige bodemverbeteraar, wat betekent dat je het kunt gebruiken om het natuurlijke vuil en vuil in je tuin te verbeteren om je voor te bereiden op het planten.

Combineer de bovengrond in gelijke delen met het vuil in je tuinbed. Dit mengsel brengt niet alleen natuurlijke voedingsstoffen en mineralen naar de grond, maar helpt ook de drainage te verbeteren.

Bovengrond is ook een goed alternatief als u oneffenheden in uw gazon heeft die u wilt egaliseren of als u de grond onder terrasstenen moet effenen.

Hoe Potgrond Te Gebruiken?

Potgronden zijn allemaal anders uitgevonden, dus zorg ervoor dat je het juiste type krijgt voor de planten die je wilt houden. Zo zijn er potgronden voor kamerplanten en potgronden voor vetplanten. U moet het juiste type gebruiken voor de beste resultaten.

Sommige potgronden worden geleverd met vermengde kunstmest, maar sommige niet. Zorg ervoor dat u het etiket goed leest en voeg indien nodig extra mest met vertraagde afgifte toe. Geef je planten water als dat nodig is. De meeste potgrond droogt vrij snel uit, dus zorg ervoor dat je planten krijgen wat ze willen.

Gooi aan het einde van het seizoen alle potgrond weg die je nog over hebt. Het houdt normaal gesproken niet goed van jaar tot jaar, omdat de meststof en voedingsstoffen na verloop van tijd afbreken. Voeg verse aarde toe aan de planten die al zijn opgepot om ervoor te zorgen dat uw planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Hoe Bovengrond Te Gebruiken?

Als u uw tuin plant voor het planten, voeg dan ongeveer vijf centimeter bovengrond toe aan uw oppervlak. Combineer het daarna met het onderliggende vuil en grond. Het mengen is een belangrijke stap in deze procedure. Als u het niet goed mengt, zullen er drainageproblemen optreden.

Bovengrond bevat heel veel voedingsstoffen en zal helpen de grond in uw achtertuin te verrijken, maar het is niet hetzelfde als kunstmest. Voor de beste resultaten moet u uw grond laten testen en de juiste meststof gebruiken om er zeker van te zijn dat u de beste resultaten krijgt.

Voors En Tegens

Potgrond heeft veel positieve aspecten, maar het is niet eerlijk om te zeggen dat het beter is dan de bovengrond, omdat ze voor twee totaal verschillende doeleinden worden gebruikt. Het is echter de moeite waard erop te wijzen dat de voor- en nadelen van elk een beter begrip krijgen van wat ze doen.

Potgrond

Voordelen:

  • Potgrond is gesteriliseerd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over onkruidzaden of ziekteverspreiding.
  • Er zijn meerdere soorten potgrond om uit te kiezen, wat betekent dat je de ideale soort voor de plant kunt krijgen.
  • Je kunt eenvoudig dingen combineren met je potgrond om deze naar eigen wens te personaliseren.
  • Het is eenvoudig om uw eigen potgrond te maken met de componenten die u verkiest, zoals perliet, zand, veenmos en nog veel meer.
  • De meeste potgrond bevat kunstmest en is ontworpen om je planten tot zes maanden te voeden.

nadelen:

  • Potgrond zelf levert kleine voedingsstoffen aan je planten. Dit is precies waarom het meestal wordt verkocht met toegevoegde kunstmest. Als er geen kunstmest aan uw potgrond is toegevoegd, zorg er dan voor dat u wat organische compost of een meststof met langzame afgifte toevoegt.
  • Je moet elk jaar de bovengrond aanvullen om deze los te houden en ervoor te zorgen dat je planten de steun blijven krijgen die ze nodig hebben om sterk en gezond te groeien.

Bovengrond

Voordelen:

  • De bovengrond zit misschien niet boordevol voedingsstoffen, maar houdt het water goed vast en bevat veel ziektekiemen die een sterke plantengroei stimuleren.
  • Omdat de bovengrond zo effectief is in het vasthouden van water en voedingsstoffen, ondersteunt het een sterke groei. Bovendien helpt het planten te overleven in barre omstandigheden, zoals droogte.
  • Bovengrond bevordert een sterke wortelontwikkeling, wat helpt om het stabiel te houden en te beschermen tegen erosie.

nadelen:

  • De bovengrond kan hard worden en compact worden wanneer deze een paar keer wordt bewaterd of na zware regenval. Het is erg compact en kan bij bepaalde problemen de groei van zaailingen belemmeren.