Hoe Verse Wortelen Uit De Tuin Te Bewaren?

Er zijn drie manieren om nieuwe wortelen uit de tuin op te slaan. Welke methode voor jou het beste is, hangt af van hoe je de wortelen uiteindelijk wilt gebruiken en hoe lang je nog hebt. Laten we eens kijken naar het bewaren van wortelen in de koelkast, in blik en invriezen.

Hoe Verse Wortelen Uit De Koelkast Te Bewaren?

Nadat je je wortelen hebt gekozen, verwijder je de groene shirts. Gooi ze niet in de vuilnisbak! Worteltoppen zijn eetbaar, wat betekent dat je ze in salades kunt gebruiken of ze kunt stomen zoals elke andere groente, zoals spinazie.

Wikkel de rest van de wortel in vochtig keukenpapier of een schone theedoek. Plaats ze daarna in het meest trendy deel van je koelkast. Meestal bevindt dit zich helemaal achterin de middelste plank.

Gehele wortelen kunnen ongeveer een maand meegaan als ze op deze manier worden bewaard. Je kunt ze ook eerst in plakjes of stokjes snijden en ze dan inpakken, maar als je ze eenmaal hebt gesneden, zijn ze meestal maar ongeveer twee weken houdbaar.

Als uw huis een wortelkelder of een onverwarmde kelder heeft, kunt u uw wortelen in plaats van in de koelkast bewaren. Leg ze in een bak en bedek ze met zand. Voeg water toe. Als je het zand vochtig houdt, kunnen de wortelen op deze manier maanden meegaan.

Wortelen Invriezen

Invriezen kost wat meer tijd en voorbereidend werk, maar het is de moeite waard, want na het invriezen kunnen de wortelen weken meegaan.

De beste manier om wortelen in te vriezen, is door ze eerst te blancheren. Dit helpt ze hun smaak te behouden gedurende de tijd dat ze worden geschorst en nadat ze zijn ontdooid.

Kook een grote pan water. Ook al wacht je tot het water kookt, was de wortelen en verwijder vastzittend vuil. Je kunt ze schillen als je wilt, maar dat hoeft niet.

Vul een tweede grote kom of pan met water en houd deze zo dicht mogelijk bij het kokende water. Je verplaatst de wortelen direct in het kokende water naar het ijswaterbad.

Leg de wortelen voorzichtig twee tot drie minuten in het kokende water. Gebruik daarna een tang of een schuimspaan om de wortelen uit het kokende water in het ijsbad te verplaatsen om het kookproces te stoppen.

Leg de wortelen op een handdoek en laat ze drogen. Doe ze daarna in een grote diepvrieszak. Zorg ervoor dat u de datum op de buitenkant schrijft voordat u ze in de vriezer legt. Bevroren wortelen kunnen ongeveer een jaar meegaan zonder hun smaak te verliezen als je deze methode gebruikt.

Hoe Verse Wortelen Te Maken?

Inblikken is een andere optie, maar het is de meest betrokken. Houd er rekening mee dat wortelen een drukblik nodig hebben. U kunt geen traditionele inblikkende methoden gebruiken als ze hogere temperaturen nodig hebben in vergelijking met de kokendwatermethode die kan worden geleverd voor veilig inblikken.

Als u momenteel een drukblik heeft, kunt u deze voor uw wortelen gebruiken. Deze apparatuur is echter vrij duur, dus misschien wilt u het inblikken van wortelen heroverwegen voor het geval u er nog geen heeft.

Houd er rekening mee dat het inblikken van wortelen met de traditionele waterbadmethode niet veilig is. Deze methode kan niet alle ziektekiemen elimineren, wat betekent dat je geen wortels moet eten als je geen drukblik gebruikt.

Maak eerst de wortelen goed schoon. Je kunt ze schillen als je wilt, maar het hoeft niet. Snijd ze vervolgens in kleinere vormen die gemakkelijker te gebruiken zijn bij het bereiden ervan. Snijd ze bijvoorbeeld in dobbelsteentjes of snijd ze in plakjes als je van plan bent ze in soepen te gebruiken of pureer ze voor babyvoeding.

Maak je weckpotten, ringen en deksels schoon en zorg ervoor dat alles intact is, zodat je zeker weet dat de pot goed verzegeld blijft. Vul vervolgens de potten met je wortelen, maar laat aan de bovenkant ongeveer 2,5 cm ruimte vrij. Je kunt op dit moment ook zout of een andere smaakstof toevoegen.

Giet vervolgens heet water over de wortelen en laat opnieuw ongeveer 2,5 cm ruimte aan de bovenkant van de pot. Lees de aanwijzingen voor uw drukvat zorgvuldig om ervoor te zorgen dat u de hoofdtelefoon lang genoeg onder druk kunt zetten. Dit duurt normaal gesproken tussen de 25 en 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de pot.

Haal de potten uit het blik en laat ze afkoelen. Je zou tijdens dit proces ploffende geluiden moeten horen, en dat is een goed teken. Het betekent dat de blikken goed afsluiten.

Als ze zijn afgekoeld, onderzoekt u de afdichtingen door in het midden van het deksel te schuiven. Als het deksel omhoog komt, is de pot niet goed afgesloten en moet deze worden weggegooid omdat het risico bestaat dat deze zonder een goede afdichting wordt geïnfecteerd.

Bewaar uw ingeblikte wortelen op een koele, donkere plaats. Als ze goed worden ingeblikt, kunnen ze jaren meegaan.