Hoe Herken Je Het Verschil Tussen Vinyl- En Laminaatvloeren?

Zowel vinyl- als laminaatvloeren zijn erg populair in de huizen van vandaag. Ze zijn goedkoop, aantrekkelijk en eenvoudig te onderhouden. Maar wat is het verschil tussen hen?

Toegegeven, er zijn bepaalde overeenkomsten tussen de twee vloeropties. We zijn echter meer bezig met hoe we het verschil kunnen zien tussen vinyl- en laminaatvloeren.

Om te beginnen, als het om maten gaat, wordt de vinylvloer geleverd in enkellaagse platen met een dikte van 1/8 tot 3/41 cm, terwijl de laminaatvloer vrij dik is aangezien deze uit vier lagen bestaat en 3/ 20cm dik.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillen tussen vinyl- en laminaatvloeren.

Wat is vinylvloeren?

Vinylvloeren bestaan uit verschillende lagen die samenwerken om een duurzaam, waterdicht oppervlak te creëren. Het heeft een vinylkern en een bedrukte vinyllaag.

Deze synthetische materialen verbeteren de vochtbestendigheid van uw vloeren door water voor langere tijd te laten staan zonder schade aan te richten.

Vinylvloeren zijn er in verschillende stijlen, waaronder samengestelde vinylplanken, WPC-vinyl en Rigid Core-vinylvloeren.

Vinylvloeren waren ooit beperkt in ontwerpopties. Vinylvloeren zijn echter geëvolueerd om meer stijlen en patronen te bieden die passen bij de moderne smaak.

Wat is laminaatvloeren?

Laminaatvloeren werden in 1970 geïntroduceerd en zijn een van de eerste die werden vervaardigd als vervanging voor hardhouten vloeren.

Het is een uitstekende optie voor huiseigenaren die het uiterlijk van hardhouten vloeren willen, maar niet veel geld willen uitgeven aan vloeren.

Door de dikke structuur is het vrij comfortabel om op te lopen, waardoor het geschikt is voor woonkamers en gangen.

Laminaat bestaat, net als vinyl, uit synthetische materialen die het uiterlijk van echt hardhout nabootsen. Laminaatlagen zijn vergelijkbaar met vinylvloeren, maar ze zijn gemaakt van verschillende materialen.

Laminaatvloeren zijn niet zo vochtbestendig als vinylvloeren. Hoewel bepaalde laminaatvloeren waterbestendig zijn, kunnen ze toch beschadigd raken als ze gedurende langere tijd aan water worden blootgesteld.

1. Laminaatvloeren Bevatten Weinig Hout

Vinylvloeren zijn voornamelijk gemaakt van plastic. Planken zijn gemaakt van een dikkere versie van vinyl die is bedrukt met een ontwerp. Dit is meestal vergelijkbaar met hout. Hierop worden een of twee lagen polyurethaan aangebracht om het ontwerp te beschermen tegen slijtage.

Laminaatvloeren daarentegen bevatten een kleine hoeveelheid hout. De kern wordt gevormd uit houtbijproducten zaagsel die aan elkaar zijn gelijmd met hars.

Dit wordt vervolgens bedrukt met een ontwerp waardoor het lijkt alsof het echt hout is. Op de bovenkant wordt ook een plastic coating aangebracht, net als bij vinylvloeren, om te voorkomen dat deze vervaagt.

2. Vinylvloeren Zijn Bestand Tegen Water.

Water kan niet via de vinylplaatvloer naar binnen. Vinylplaatvloeren zijn bestand tegen water en kunnen vaak als een enkele vloerbedekking worden gebruikt. Hierdoor kan er geen water door de gaatjes naar binnen.

De openingen tussen vinylplanken daarentegen zullen merkbaar zijn. Die openingen moeten vrij klein zijn, zolang ze maar correct zijn aangebracht. Als het water echter voor een langere tijd aan het oppervlak blijft, kan het doortrekken.

Het zal zeer weinig schade aanrichten als het gebeurt. Vinyl zorgt ervoor dat de planken niet uit elkaar kunnen vallen. Het resultaat is dat, zelfs als er vocht onder uw vloer komt, deze stevig blijft.

Als gevolg hiervan is vinyl een uitstekende keuze voor natte of vochtige locaties zoals badkamers, keukens en bijkeukens.

Laminaat is gevoeliger voor vochtschade. Net als bij vinylplanken, zullen er kleine ruimtes tussen de vloerstroken zijn waardoor water kan binnendringen. Dit kan schade veroorzaken aan de productkern, die van hout is gemaakt.

Het wordt aanbevolen om laminaat alleen te gebruiken in ruimtes die niet onderhevig zijn aan overmatige vochtigheid. Als je het in woonkamers, eetkamers of slaapkamers gebruikt, zou je bij de meeste weersomstandigheden geen problemen moeten hebben.

Geef niet op als u laminaat wilt en toch in een omgeving met hoge luchtvochtigheid woont. Laminaatvloeren moeten worden getest op druk.

3. Vinylvloeren Kunnen Gevaarlijke Stoffen Uitstoten

Als het gaat om het gebruik van vinylvloeren in je huis, is er één groot nadeel: het kan gevaarlijke stoffen uitstoten.

Vinyl bevat een verscheidenheid aan verbindingen, waarvan sommige gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Fabrikanten van vinylvloeren hebben geprobeerd deze zorgen weg te nemen door sommige soorten te certificeren als laag in vluchtige organische stoffen (VOS).

Hoewel opties met een laag VOS-gehalte de voorkeur hebben, zijn er nog steeds chemicaliën. Ze kunnen in uw huis in de lucht worden vrijgegeven.

Laminaatvloeren daarentegen bevatten geen van deze chemicaliën. En de chemicaliën die het bevat, zitten meestal in de kern van de vloer. Dit betekent dat het niet hetzelfde effect heeft op de luchtkwaliteit in huis.

4. Laminaatvloeren Zijn Ecologisch Duurzaam

Als het gaat om ecologische duurzaamheid, presteert laminaatvloeren beter dan vinyl.

Vinyl is gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare hulpbron. Giftige stoffen worden geproduceerd tijdens het productieproces.

Er zijn zeer weinig recyclingfaciliteiten. Het overgrote deel van de afgedankte vinylvloeren komt op een vuilstort terecht. En eenmaal daar zullen de gifstoffen in de aarde blijven lekken.

5. Vinylvloeren Zijn Brandwerend

Vinylvloeren zijn, zoals eerder vermeld, waterafstotend. Vinylvloeren zijn waterbestendig, dus als ze eenmaal zijn aangestoken, is het moeilijk om ze te doven.

Laminaatvloeren zijn gemaakt van matig brandbare materialen. De chemicaliën fenol en formaldehyde worden gebruikt om de verschillende lagen aan elkaar te binden. Bij verbranding stoten ze gevaarlijke gassen uit, zoals koolmonoxide en lachgas.

6. Laminaatvloeren Zijn Eenvoudiger Te Installeren

Het leggen van laminaat- en vinylvloeren kan vrij eenvoudig zijn, afhankelijk van het type dat u kiest. Ze kunnen allemaal goede keuzes zijn voor mensen die de voorkeur geven aan doe-het-zelf-projecten.

Laminaatvloeren worden gelegd met een kliksysteem. Dit houdt in dat de planken in de groeven van aangrenzende planken worden geschoven en wanneer ze erin worden vastgezet, wordt de naad gesloten.

De meeste laminaatvloerprojecten worden uitgevoerd als zwevende vloeren, wat betekent dat ze over uw bestaande vloer kunnen worden gelegd. Met een gewone tafelzaag kunt u delen afkorten zodat ze op uw vloer passen.

Vinyl biedt meer installatiemogelijkheden. U kunt ook kiezen tussen click-and-lock-planken, peel-and-stick, vastlijmen en andere opties.

Omdat plaatvinyl zwaarder is, kan het moeilijker zijn om mee te werken en vereist het nauwkeurig snijden rond hoeken en vormen in uw kamer. Als gevolg hiervan kan een deskundige installatie vereist zijn.

7. Vinylvloeren Zijn Gemakkelijker Te Onderhouden

Vinylvloeren zijn ook waterafstotend. Het is prima om deze vloeren te dweilen met een vochtige dweil, omdat ze bestand zijn tegen water.

Voor hardnekkige vlekken, schrob ze met goedgekeurde reinigingsmiddelen. Vinyl is gemakkelijk schoon te maken en vereist weinig onderhoud.

Laminaatvloeren zijn niet waterbestendig, dus onderhoud kan lastig zijn.

Het verzorgen en reinigen van laminaatvloeren kan een delicatere handeling zijn. Stomerij is beter dan nat dweilen of een bezem gebruiken. Als je moet dweilen, gebruik dan een vochtige dweil die bijna droog aanvoelt.

Is Vinylvloeren Anders Dan Houten Vloeren?

Zelfs met de hierboven gemarkeerde verschillen, is het nog steeds een beetje moeilijk om deze twee vloeropties van elkaar te onderscheiden. Hieronder vindt u een tabel die u zal helpen de verschillen tussen deze twee vloeropties te identificeren.

Conclusie

Zowel laminaatvloeren als vinylvloeren zijn uitstekende keuzes voor iedereen die op zoek is naar een doe-het-zelf-project en economische, duurzame vloeren.

We zullen in dit bericht bespreken hoe we onderscheid kunnen maken tussen laminaat- en vinylvloeren. Vinylvloeren zijn beter bestand tegen water en morsen dan laminaatvloeren. Laminaatvloeren bieden een meer natuurlijke houtlook die het ontwerp van uw huis kan verbeteren.