Hoe Bieten In Containers Te Kweken

Het is eenvoudig om ervoor te zorgen dat het kweken van bieten in een container moeilijk is, maar het is echt vrij eenvoudig als u de procedure eenmaal begrijpt. Bieten geven de voorkeur aan koeler weer en zijn tolerant voor bijna elke grond of klimaat, dus het kweken van bieten in een container is aanzienlijk minder gecompliceerd dan het kweken van verschillende andere planten.

Laten we eens kijken naar alles wat u moet weten om bieten in containers te vergroten.

1. Kies Een Container

Zoals je misschien al verwacht, is het kiezen van de juiste maat container net zo belangrijk als het kweken van bieten. Als je een pot te weinig gebruikt, droogt de grond te snel uit en krijgen de wortels ook niet genoeg ruimte om te groeien. Als u er een gebruikt die te groot is, wordt deze te zwaar en moeilijk te verplaatsen.

Veel mensen geven er de voorkeur aan om te beginnen met zaaien in starterpotten of kleine containers en ze vervolgens over te brengen naar een grotere container bij het starten van een achtertuin.

Maar dit is niet de beste manier om bieten te kweken. Ze presteren vaak niet goed wanneer ze van kleine containers naar grotere worden verplaatst. Als je liever in een kleinere container begint, gebruik dan biologisch afbreekbare potten gemaakt van papier of turf, zodat je snel en gemakkelijk zaailingen kunt verplanten zonder ze al te veel lastig te vallen.

Bieten zijn klaar om naar een grotere container te worden getransplanteerd wanneer ze hun eerste paar volwassen bladeren maken. Als je eerder probeert te transplanteren, is de oorsprong niet voldoende vastgesteld en bestaat de kans dat de planten het niet groter maken, en het is waarschijnlijk dat de planten schokken en bijdragen aan aanhoudende groei.

De vaste bak die je kiest voor je bieten moet ongeveer 8 tot 30 cm diep zijn. Bieten hebben veel ruimte nodig, dus diepe containers zijn een noodzaak. Grote containers hebben ook meer tijd nodig om uit te drogen, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat u ze zo vaak water geeft.

Bovendien moet u ervoor zorgen dat de container drainagegaten heeft, zodat er geen water in de bodem van de container blijft staan. Dit kan leiden tot wortelrot en de plant vernietigen.

2. Kies De Bodem

Bieten zijn zeer aanpasbaar en kunnen zich aanpassen aan de meeste soorten vuil, maar ze gedijen wel in de juiste omstandigheden. Normaal gesproken geven bieten de voorkeur aan verbeterde sterke die los is met een pH van ongeveer 7.

Verdichte grond, rotsen en kiezelstenen in het vuil kunnen groeiproblemen veroorzaken, omdat ze het moeilijker maken om de wortels door de grond te laten dringen en misvormingen veroorzaken.

Bieten zijn zware eters, dus je moet ervoor zorgen dat ze het ideale aantal voedingsstoffen in hun grond hebben. Het toevoegen van compost en organische aanpassingen is een geweldige manier om ze precies te krijgen wat ze nodig hebben.

Je moet ook kunstmest toevoegen. Als u naar de NPK-classificaties kijkt, kiest u er een met een laag stikstofgehalte en een hoger fosforgehalte. Mogelijk moet u ook overwegen borium toe te voegen, aangezien sommige bieten last hebben van boriumtekorten. Zeewier is een geweldige natuurlijke bron van boor.

3. Selecteer De Juiste Plek

Bieten geven de voorkeur aan koude temperaturen en vol zonlicht, wat op bepaalde locaties wat moeilijk te ontdekken kan zijn. Als u in een warmer klimaat woont, zorg er dan voor dat u een laag mulch aanbrengt tot aan de top van de container om het vuil zo koel mogelijk te houden.

Planten moeten elke dag minimaal acht uur direct zonlicht krijgen. Als bieten veel licht krijgen, smaken ze het lekkerst.

De Procedure

Nu heb je een beter idee van de basisprincipes, hier is een stapsgewijze handleiding voor het planten van gewassen in een container.

1. Bereid de container voor. Denk eraan dat uw container drainagegaten in de bodem moet hebben, maar het is ook raadzaam om een laag vuil in de bodem aan te brengen. Dit zorgt voor voldoende drainage en voorkomt wortelrot en wateroverlast.

2. Vul de pot met aarde. Zorg ervoor dat er geen klonten, stenen of stenen in de grond zitten.

3. Week de zaden voor. Dit onderdeel van het proces helpt de buitenste schil van deze zaden af te breken, zodat ze sneller ontkiemen. Je zaden zullen nog steeds ontkiemen als je deze stap overslaat, maar er zal meer voor nodig zijn.

4. Plant de zaden. Plaats elke ongeveer een halve inch onder de grond. Maak je geen zorgen over welke kant naar boven moet, je kunt ze in elke richting planten. Laat ongeveer een centimeter tussen de rand van de container en de zaden en twee centimeter tussen elk zaadje.

5. Geef water en bescherm de zaden. Geef de zaden goed water en bedek de bovenkant van de pot. Het afdekken van de pot kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen, die de zaden nodig hebben om te ontkiemen.

6. Verminder de zaailingen. Het uitdunnen van de zaailingen maakt het mogelijk om de sterkste planten te kiezen die het meest waarschijnlijk lijken te overleven. U kunt de versnipperaar eruit trekken of een schaar gebruiken om de zaailingen die u verwijdert, af te knippen. Uiteindelijk wil je ten minste vijf centimeter tussen de resterende zaailingen vertrekken.

7.

Water.

Nadat je de zaailingen hebt uitgedund, moet je ze voldoende water geven. De grond moet vochtig maar niet nat zijn. Hoe vaak je water geeft, hangt van veel dingen af, dus er is geen vast programma. Controleer de eerste paar centimeter aarde. Als ze droog zijn, ga dan verder en geef water. Over het algemeen zou dit ongeveer om de dag of zo moeten zijn.

8. Bemesten. Na ongeveer een maand is het tijd om je zaailingen te bemesten. U hoeft dit maar één keer te doen tijdens de groeiperiode. Wees voorzichtig bij het toevoegen van compost aan potgrond, omdat er dan veel stikstof kan zijn, wat kan leiden tot kleinere bieten.

Tips En Trucs

  • Bieten houden van de volle zon, maar ze willen niet droog of heet zijn. In warmere klimaten kunnen bieten doorgaans de hele winter worden gekweekt. In koelere klimaten, zolang de grond boven de 40 graden F (4,4C) is, zouden bieten zich prima moeten ontwikkelen.
  • Gebruik hoezen om te voorkomen dat ongedierte en insecten in uw strengen komen wanneer dat nodig is.
  • Verwijder dode of beschadigde bladeren naarmate de planten zich ontwikkelen.
  • Oogst wanneer de bieten tussen de 1 en 6 cm in diameter zijn. Grotere bieten kunnen verleidelijk zijn, maar smaken meestal niet zo zoet.
  • Je zult waarschijnlijk in de grond moeten graven om er zeker van te zijn dat de bieten groot genoeg zijn om te oogsten.
  • Verwijder de steel pas als je klaar bent om de bieten te eten. Het verwijderen van de steel draagt bij aan het uitdrogen van de biet.
  • De beste tijd om bieten te oogsten is net voor de eerste strenge vorst.
  • Bewaar de bieten na de oogst op een koele, droge plaats.

Probleemoplossen

Hier zijn een paar veelvoorkomende problemen als het gaat om het kweken van bieten in containers.

1. De zaden ontkiemen niet.

Vergeet niet dat bieten een koudweerplant zijn. Als je gewend bent om zaden te ontkiemen met een warmtekussen en vochtigheid, bereid je dan voor om je strategie te veranderen. Meestal ontkiemen bietenzaden niet als de temperatuur te hoog is. Voeg mulch toe aan het oppervlak van de grond om de temperatuur laag te houden voordat de zaailingen tevoorschijn komen.

2. Er groeit schimmel in de pot.

Een veel voorkomende schimmel die bieten aantast, wordt dempingsziekte genoemd, die zaailingen snel kan doden zodra ze ontkiemen. De meest voorkomende oorzaken van deze schimmel zijn te veel vocht en te veel water. Zaden die te diep worden geplant, kunnen ook demping veroorzaken.

Helaas is er niets dat u kunt doen om zaailingen te genezen die al demping ervaren. Voorkomen is de enige remedie. Vermijd te veel water en zorg ervoor dat de grond naar tevredenheid wordt afgevoerd. Zorg er ook voor dat de container een goede luchtstroom heeft.

3. Groeiachterstand en ongezonde bladeren.

De meest voorkomende oorzaak van een achterblijvende ontwikkeling en ongezonde bladeren bij bieten is een tekort aan borium. Andere tekenen zijn broze bladeren, afstervende of vergeling van bladpunten, minder bloesems en bieten met delicate bruine centra.

Borium draagt bij aan celwandgroei, suikertransport, eiwitsynthese en zaadproductie. Zoals je kunt zien, is het een zeer belangrijke voedingsstof voor bieten. Een tekort wordt veroorzaakt door te veel kunstmest, te veel vocht en te veel uit elkaar plaatsen van de bieten.

Om een boortekort op te lossen, wijzigt u de grond met boormest, maar voert u eerst een grondtest uit om aan de veilige kant te blijven.

4. Houtachtige wortels

Als je de bieten te lang van de grond laat of als je de grond te warm of te droog laat worden, zullen de bieten waarschijnlijk taai en houtachtig worden. Om dit te voorkomen, oogst je ze een paar dagen voordat ze rijpen en houd je de grond gelijkmatig vochtig.